Asociatia umanitara Marta Maria
Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale!

TERAPIA PRIMARISTICA

 

“Primaristica reprezinta totalitatea bazelor necesare pentru dezvoltarea corecta neurofiziologica a omului. Aceasta a fost descoperita si aprofundata de sotii Helga H. Pfeiffer-Meisel si dr. Herbert P. Pfeiffer inca din anul 1973.

In primaristica sunt urmate intocmai, clar si evident, principiile ordinii neurofiziologice, iar in sistemul educational asociat ei se respecta, fara exceptii, ordinea neurofiziologica.

O persoana cu o tulburare centrala de coordonare sau tonus traieste continuu, atat ziua cat si noaptea, in postura si in miscarile sale cu modele tonice, in special in modelul ATNR (engl: asymetric tonic neck reflex) si in STNR (engl: symetric tonic neck reflex) – reflexele tonice asimetrice si simetrice ale cefei. Deci musculatura corpului sau este tensionata continuu, in toti muschii si concomitent, acest fapt producandu-se indiferent daca muschii sunt folositi pentru o functie a corpului sau nu. Persistenta modelelor tonice si a tonusului inadecvat duc la perturbarea maturizarii perceptiei, in primul rand a aceleia legata de propriul corp, a posturii, a miscarii si astfel, la perturbari in intreaga dezvoltare a omului.

In organismul uman viu exista intotdeauna un tonus de fond, respectiv in toate organele si straturile de tesut, de la piele, trecand prin muschi si pana la organele interne. Pentru sanatatea omului este necesara existenta unui tonus adaptat situatiei si, de asemenea, este necesara posibilitatea modificarii adecvate a tonusului. Trebuie sa avem intotdeauna tensiunea potrivita cu ceea ce facem. Fiecare tulburare a functionarii sistemului senzomotoric se exprima printr-o anumita stare anormala a tonusului muscular, acesta controland fiecare reactie senzomotorie si vegetativa a corpului.

Cu cat tonusul se abate mai mult de la normalitate, cu atat mai putin omul isi poate controla voluntar cele mai importante functii ale corpului sau. Astfel, puterea de reactie a omului este diminuata, avand ca urmare pe de o parte tulburarile de ordin fizic, pe de alta parte tulburarile de ordin psihic si spiritual.

Asadar, cu cat este mai ridicat tonusul, cu atat mai deficitara este perceptia, iar o perceptie tulburata asupra propriului corp si asupra mediului inconjurator nu permite maturizarea si dezvoltarea corecta adecvata varstei omului, nici macar in spiritualul sufletesc.

Profesorii de primaristica predau aplicarea practica necesara redobandirii ordinii neurofiziologice a omului prin adaptarea la varsta acestuia, in mod individual, incepand din perioada prenatala cu pregatirea pentru nastere, apoi la nou-nascut si, in continuare, pana la varste inaintate. Doar in acest mod se poate nu doar corecta, ci chiar preveni o dizabilitate sau tulburari de comportament la sugari, o dezvoltare sanatoasa in continuare fiind posibila doar atunci cand tonusul normal este restabilit, aceasta impiedicand fixarea patologica si trecerea deficitelor din etapa anterioara de maturare in cea urmatoare.

In Romania, in decursul anilor au avut loc mai multe seminarii si o serie de conferinte pentru medici si farmacisti pe tema primaristicii, sustinute de prof. dr. Herbert P. Pfeiffer – medic pediatru si homeopat german, intemeietorul primaristicii – in colaborare cu dr. Carmen Maria Sturza, iar formarea primilor profesori de primaristica a inceput in anul 2012.”

Informații preluate de pe pagina Facebook “Primaristica Romania”, unde puteți afla mai multe detalii despre acesta forma de terapie.

Experiența noastra:
“Am aflat de terapia primaristica in vara lui 2012, cand Marta avea un an si jumatate, de la Dr. Carmen Maria Sturza. In aceeași vara am mers in Germania la o consultatie cu inventatorul metodei, prof. Pfeiffer si am facut cursurile timp de o saptamana cu unul din terapeuti. Atunci am învățat cum trebuie s-o tinem si s-o pozitionam pe Marta astfel incat sa inhibam reflexele tonice nedorite si un set de exercitii pe care îl făceam dimineata si seara, zilnic.
Poziția in care o tinem la masa, in repaos, cum ii schimbam scutecul sau cand ii oferim un biberon..toate ne-au intrat in reflex si s-au impamantenit in familia noastră. Le consideram extrem de utile si am vazut efecte imediate in tonusul si starea de bine a copilului.
Setul de exercitii insa nu-l mai putem face in continuare ca in program, pentru ca Marta a crescut, iar pentru mine au devenit solicitante pentru spate. Fac insa ‘bucati’ din setul de exercitii de câte ori am ocazia. Poziția de hranire mi se pare extrem de ingenioasa, schimbatul scutecului pe genunchi, in poala mamei, pozitiile de “stat in brate” si “carat” care favorizeaza deschiderea coapselor, incurajarea jocului cu picioarele si a intalnirii mana-picior opus, toate mi se par foarte practic de implementat si foarte bune pentru copil. Marta nu are nici un fel de deformatie permanenta din cauza posturii, cu toate ca ea nu sta singura in fundulet.
Cred ca este o terapie ideala pentru copiii mici, cel mai bine sa se înceapă din primele luni de viața, pentru ca poate corecta multe posturi deficitare si-l poate ajuta pe copil sa se descopere pe sine altfel, corect. Pentru noi este un mod de viața. Nu simt ca fac ceva anume.
Vestea buna e ca acum exista terapeuti si in Romania si deci este mult mai accesibila. Noi va recomandam din toată inima sa incercati.” (Adela, mama Martei)