Asociatia umanitara Marta Maria
Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale!
Aug 032016
 

*Acest material are rol informativ si a fost alcatuit pentru parintii copiilor cu nevoi speciale, cu scopul de a-i ajuta pe acestia sa gaseasca si sa aleaga mai usor terapii potrivite copiilor lor. Organizatia noastra este o asociatie de parinti ai unor astfel de copii, fiecare din noi incercand diverse astfel de terapii pentru propriul copil. Materialul nostru nu tine locul recomandarilor medicale ale specialistilor. De asemenea asociatia noastra nu este furnizor al acestor servicii. Detalii despre unde se pot face si in ce constau gasiti in descrierile pe care le-am facut mai jos si in linkurile atasate. Multumim!

TERAPII ALTERNATIVE:

 • ABR (Advanced Biomechanical Rehabilitation)- www.abr-romania.copiisuflete.ro
 • Programul NACD- www.nacd.org
 • Conductive-Education- www.peto.hu
 • Pedia Suit Therapy- www.kinetoterapie.net
 • Terapia Kozijavkin- www.reha.lviv.ua
 • Terapia primaristică- www.primaristic.ro
 • Metoda Masgutova- www.masgutovamethod.com
 • Terapia Craniosacrală- www.craniosacral.ro
 • Osteopatia- www.osteopatie-romania.net
 • Tehnica Bowen- www.bowtech.ro
 • Aplicarea de benzi kinesiologice- www.kinetoterapie-sector4.ro
 • Hipoterapia- www.psihohipoterapie.ro
 • Delfinoterapia- www.delfin-terapie.ro

Înainte de a vorbi mai detaliat despre terapiile alternative, să trecem în revistă terapiile clasice, adică terapiile recunoscute (decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate din România) și terapiile complementare/ajutătoare care sunt mai răspândite sau folosite în școlile și centrele destinate copiilor cu nevoi speciale în România:

Terapii clasice:

-    kinetoterapia (Bobath, Vojta) – “gimnastica” de recuperare a deficitelor motorii și dezvoltarea de abilități motorii noi;
-    fizioterapia- proceduri cu efecte decontracturante, anti-inflamatorii, împotriva durerilor, de relaxare musculară, prin intermediul curenților de tip diadinamic, interferențial și aplicației de ultrasunete, ultrascurte, lumina polarizata etc pentru recuperare ortopedică sau neurologică;
-    mecanoterapia- o disciplinâ care se înglobează fizioterapiei și care utilizează diferite aparate mecanice precum masa pentru manualitate, dispozitive cu roți, pedale sau cu greutăți pentru tracțiune pentru recuperarea diferitelor infirmități;
-    hidrokinetoterapia - kinetoterapia efectuată în apă care de obicei are o temperatură ușor mai ridicată față de temperatura corpului pentru a obține relaxarea musculară suplimentară și efectuarea mișcărilor cu mai multă ușurință;
-    terapia ocupațională – diferite metode de învățare pentru dobandirea abilităților necesare autonomiei personale: copilul învață cum să se hrănească, cum să se îmbrace, cum sa apuce;
-    intervenție psihologică timpurie și psiho-pedagogie specială – în vederea stimulării cognitive și socio-emoționale a copilului;
-    terapie comportamentală – pentru dobândirea de abilități și comportamente care să-i permită copilului să se adapteze în familie și în societate;
-    logopedie – pentru dezvoltarea limbajului, a comunicării dar și pentru deglutiție, masticație.

Acestora de mai sus li se adaugă terapiile, nu neapărat decontate, dar mai cunoscute:
-    integrare și stimulare senzorială (în special pentru tulburări din spectrul autist; inclusiv camerele de stimulare senzorială);
-    art-terapia care se referă, în principal, la folosirea mijloacelor de expresie artistică în scopuri terapeutice;
-    meloterapia- terapia prin muzică – este folosită pentru copiii cu nevoi speciale, în special în vederea stabilirii unui alt tip de comunicare, dar și pentru relaxare, îmbunătățirea coordonării, dezvoltarea afectivității și imaginației;
-    reflexoterapia

In continuare vom vorbi despre terapiile alternative mai puțin folosite de sistemul medical din România, pentru recuperarea copiilor cu dizabilitati.

Terapii alternative:
-    ABR (Advanced Biomechanical Rehabilitation)
-    Metoda Feldenkrais și Anat Baniel
-    Metoda Doman (și varianta mai accesibilă NADC)
-    Terapia Kozijavkin – Institutul Internațional de Reabilitare Ucraina
-    Conductive-Education – Insitutul Peto, Ungaria
-    Pedia Suit Therapy

Terapii care se adresează reflexelor:
-    Terapia primaristică
-    Metoda Masgutova

Alte terapii conexe:
-    TCS (Terapie Craniosacrală)
-    Osteopatia
-    Tehnica Bowen
-    Oxigenoterapia hiperbară
-    Aplicarea de benzi kinesiologice
-    Educația acvatică

Terapii cu animale:
-    Onoterapie (măgăruși)
-    Hipoterapie (cai)
-    Terapia cu câini
-    Delfinoterapie

Terapii pentru stimulare cognitiva:
-    Metoda Tomatis
-    Tobii – pentru comunicare cu privirea și stimulare vizuală și cognitivă

Terapii dedicate:
Advanced-Biomechanical-RehabilitationABR- Reabilitare biomecanica avansata: Este o metoda nouă de recuperare, dezvoltată de matematicianul de origine rusa, Leonid Blyum, care se adresează în principal copiilor cu grade de dizabilitate avansată GMFCS (gross motor functioning classification system) III, IV, V, dar nu numai. Asa cum ne spune și numele, terapia vizeaza biodinamica organismului – adică acea ramură a biofizicii care se ocupă cu studiul proceselor vitale ce se petrec în corp.

Metoda constă în diferite tehnici de terapie manuală care se adresează corpului cu biodinamică și nu creierului sau sistemului nervos. Tehnicile de lucru presupun apăsarea ușoară sau mișcări de rulare executate cu mingi de diferite dimensiuni și densități. Principiul este acela de a activa nu numai straturile superioare de mușchi ci întreaga alcătuire internă, până la straturile fine de mușchi și țesuturi. Acest lucru nu este posibil prin tehnicile tradiționale de masaj sau prin gimnastica medicală care abordează numai grupele superioare de mușchi.

Tehnicile ABR vizează cu precădere fascia – acel țesut conjunctiv care înconjoară și se atașează la toate structurile corpului și căruia oamenii de știință au început să-i acorde o antenție sporită în ultimii 10-15 ani.

www.abr-romania.copiisuflete.ro

image

Metoda Feldenkrais- este un sistem educațional somatic inventat de Moshé Feldenkrais (1904–1984), care încearcă să facă o legatură mai bună între corpul nostru – ‘vehiculul intențiilor noastre’ și creierul nostru – ‘procesorul’.

Este o formă de învățare prin intermediul sistemului nervos central.

Exercițiile urmăresc îmbunătățirea funcționării corpului, prin creșterea atenției la propriiile mișcări – o formă de pedagogie a mișcarii – în opoziție cu terapiile manipulative.

Metoda oferă instrumente de auto-observare și îmbunătățește tiparele de mișcare, nu caută să trateze o boală anume.

Este o formă mai blândă de a face kinetoterapie pentru copiii cu nevoi speciale.

Implică atenția, intenția dată acțiunii și conștientizarea asupra mișcărilor.

www.martamaria.ro; www.feldenkrais.com

Model

Metoda Anat Baniel- se concentrează pe ajutarea creierului unui copil cu probleme cerebrale să își facă treaba mai bine.

Ea ajută creierul să își recapete abilitatea de a crea în mod eficient și durabil noi tipare neuronale care pot genera abilități noi.

Constă în aplicarea de tehnici blânde care comunică direct cu sistemul nervos al copilului în special prin mișcare, creșterea gradului de conștientizare și experiențe kinestetice non-verbale. Este structurată pe 9 principii esențiale care se aplică lucrului cu copiii cu nevoi speciale (încetineala, atenția, conștientizarea, entuziasmul, butonul de învățare, variatia, subtilitatea,teluri flexibile, imaginatia si visarea.)

www.anatbanielmethod.com; www.lynnbullock.com

DOMAN

Institute of Achievment of Human Potential (IAHAP Philadelphia)

Metoda Doman - a fost dezvoltată în Philadelphia de Glenn Doman în 1955.

Se concentrează pe creier și vizează stimularea părților sănătoase/nelezate să preia funcțiile pierdute din zonele cerebrale afectate.

Conform programului, părinții sunt antrenați să-și stimuleze copilul pe diverse arii (senzorial, cognitiv, din punct de vedere al coordonarii etc) timp de 8-12 ore pe zi.

De 2 ori pe an se fac evaluări și se stabilește programul pentru copil la institut în Philadelphia.Metoda este complexă și se adresează tuturor ariilor de dezvoltare ale unui copil. Include exerciții pentru partea motorie, coordonare, pentru stimulare tactilă, văz, auz, dietă specială, măscuță de oxigen etc.

-    Util pentru parinti: Cartea “What to do about your brain injured child”, Glenn Doman

www.iahp.org

NACD

Programul NACD- fondatorul Bob Doman porneste de la convingerea ca fiecare copil are un imens potential de dezvoltare si ca neputinta lor de a face lucruri vine din lipsa noastra de cunoastere a informatiei specifice pe care trebuie sa i-o dam.

Copilului i se stabileste un program individualizat constand in diferite activitati care trebuie repetate cu o anumita frecventa, intensitate si durata.

www.nacd.org

conductive

Educația conductivă- este un sistem de învățare dezvoltat de medicul maghiar Andras Peto, profesor în Budapesta, Ungaria.

Educația Conductivă este, în mare masură, un sistem unificat de reabilitare pentru persoanele cu tulburări neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală și nu numai.

Educația Conductivă este un proces de învatare, nu un tratament sau terapie în sine și îmbrățișează învățarea și dezvoltarea mișcărilor, vorbirea și capacitatea mentală simultan, nu separat sau consecutiv.

Se concentrează pe a le da copiilor cu dizabilități independența atât de necesară de a se descurca în viața de zi cu zi de unii singuri.

În grupuri de lucru ei sunt ajutați să învețe să se descurce cu activitățile unei zile obișnuite – îmbrăcat, spălat, etc.

www.peto.hu

pediasuit

Pedia Suit Therapy- cunoscut și sub denumirile de Polish Suit, Therapy Suit, Penguin Suit, Adeli Suiteste un costum elastic utilizat pentru poziționarea și întinderea musculaturii în timpul efectuării kinetoterapiei.

Acesta a rezultat în urma modificării unui costum spațial, “Penguin”, folosit de cosmonauții ruși pentru a contrabalansa efectele imponderabilității.

El funcționează ca un cadru elastic ce îmbracă corpul fără să limiteze amplitudinea mișcărilor și creează senzația unei greutăți suplimentare ce acționează asupra corpului în limitele dorite, stimulându-l să adopte o postură corectă pentru deplasarea în spațiu.

În centrele de recuperare din Statele Unite și Europa, costumul Pediasuit este utilizat în cadrul unor programe cuprinzătoare și intensive de kinetoterapie, administrate în ședințe zilnice (5 zile/săptămână) de 2-5 ore pe o perioada de 2-4 săptămâni.

www.kinetoterapie.net

kosjiavin

Metoda Kozijavkin - oferită de ICR Ucraina (Clinica Internațională de Reabilitare) a fost dezvoltată în 1980 și constă în corecția biomecanică a articulațiilor, combinată cu exerciții de mobilizare, reflexo-terapie, diferite masaje, acupunctura si mecano terapie.

Se lucrează 2 săptămâni intensiv la Institut, urmate de 6-8 luni de lucru de întreținere acasă.

Se recomandă 2 sesiuni pe an.

www.reha.lviv.ua

Terapii care se adresează reflexelor:

Terapia Primaristică - a fost descoperită și aprofundată de soții Helga H. Pfeiffer-Meisel și dr. Herbert P. Pfeiffer încă din anul 1973.

In Primaristică sunt urmate întocmai, clar și evident, principiile ordinii neurofiziologice, iar în sistemul educațional asociat ei se respectă, fără excepții, ordinea neurofiziologică.

Profesorii de primaristică predau aplicarea practică necesară redobândirii ordinii neurofiziologice a omului prin adaptarea la vârsta acestuia, în mod individual, începând din perioada prenatală cu pregatirea pentru naștere, apoi la nou-născut și, în continuare, până la vârste înaintate.

Doar în acest mod se poate nu doar corecta, ci chiar preveni o dizabilitate sau tulburări de comportament la sugari, o dezvoltare sănătoasă în continuare fiind posibilă doar atunci când tonusul normal este restabilit, aceasta impiedicand fixarea patologică și trecerea deficitelor din etapa anterioară de maturare în cea următoare.

www.primaristic.ro

MasgutM1

Metoda Masgutova - de integrare neuro-senzorial-motorie a reflexelor – dezvoltată de psihologul și omul de știință rus, Dr. Svetlana Masgutova, presupune utilizarea unor tehnici specifice aplicate cu scopul refacerii circuitelor neuronale precoce, dezvoltate prin sistemul motor primar.

Aceste mișcări primare, descrise de Dr. Masgutova și alții, sunt uneori denumite în literatura de specialitate ca fiind “reflexe primitive”. Tehnicile Dr. Masgutova sunt menite să abordeze “reflexele rătăcite”, pentru a restabili structura fundamentală a creierului pe care competențe de nivel superior, cum ar fi atenția, limbajul, ablitățile sociale și învățarea academică sunt construite.

Rezultatele muncii Dr. Masgutova arată importanța abordării sistemului motor primar în orice program de reabilitare.

Dr. Masgutova subliniază faptul că reflexele primitive, cândva considerate dispărute o dată cu dezvoltarea creierului, nu dispar ci, mai degrabă, sunt integrate în dezvoltarea unor comportamente intenționate și orientate spre rezultate. Ea susține că aceste reflexe sunt unitățile de integrare senzorial-motorie și proprioceptivă care îmbunătățesc funcționarea creierului și sunt esențiale pentru dezvoltarea umană.

www.masgutovamethod.com

Alte terapii conexe:

Craniosacral-therapy

Terapia Cranio-Sacrală este o terapie blândă care are ca scop intensificarea activităţii sistemului cranio-sacral.

Bazat pe conceptul osteopatiei craniene, în anii 70, John E.Upledger D.O.(osteopat) face studii şi cercetări împreună cu o echipă de medici, biochimişti, energeticieni şi ingineri, documentând ştiinţific fenomenul de “mişcare respiratorie craniană” (termen din osteopatia craniană) şi funcţionarea sistemului cranio-sacral.”

In timpul unei operații la care era asistentul chirurgului, Upledger a descoperit ceva care i-a stârnit profund curiozitatea. Operația urmărea îndepărtarea unei depuneri de calciu, pe care un pacient o avea pe membrana dura mater în zona cervicală. Dura mater acoperă în totalitate creierul și măduva spinării și face parte din sistemul membranos, numit meninge, prin care circulă fluidul cerebrospinal de la cap până la cocccis. Treaba lui Upledger era să țină fixă această membrană dura mater, pentru a-i permite chirurgului să îndepărtează foarte încet placa de calciu. Însă aceasta s-a dovedit a fi o treabă foarte dificilă, pentru că membrana avea un ritm al ei, care nu se sincroniza nici cu respirația, nici cu bătălie inimii, așa cum se putea vedea pe monitoare. Era un ritm diferit, de circa 10 cicluri pe minut – ritmul cranio-sacral.

Din diferite motive acest ritm poate fi afectat și atunci lichidul cerebrospinal care poarta nutrienții și elimină produsele reziduale în traseul creier – măduva spinării este și el deficitar. Consecințele asupra sănătății pot varia de la dureri de cap până la probleme neurologice.

Adesea copiii cu paralizii cerebrale, care au suferit la naștere sau din alte motive, au acest ritm intrerupt sau afectat. Terapia Cranio-Sacrală încearcă să restabilească ritmul cranio-sacral prin mișcari blânde și manipulari fine ale oaselor pentru a decongestiona eventualele blocaje.

www.craniosacral.ro

osteopatia.original.x

Osteopatia este o medicina holisticà, neconventionalà care vizeazà restabilirea sànàtàtii prin restabilirea micromobilitàtii fiziologice în zonele în restrictie si care au fost descoperite în urma diagnosticului osteopatic specific (DOS).

Separarea pe familii de tehnici tine cont de modalitatea lor de executie, o sedintà de osteopatie presupunând adesea un amestec al acestora, iar predominanta unui tip de tehnici în cadrul unui tratament nu este decât rezultatul preferintelor terapeutului si al sensibilitàtii sale.

Tehnicile osteopatice sunt aplicate în urma unui diagnostic osteopatic, coroborat de principiile si filozofia osteopaticà. Ele urmàresc restabilirea unui echilibru global, fiecare tratament luând în  considerare unitatea corpului uman si unicitatea sa în momentul tratamentului.

Desi au fost adaugate noi capitole si tehnici de tratament de la înfiintarea osteopatiei de catre A.T. Still , principiile, filozofia si viziunea sa de ansamblu asupra omului au ramas extraordinar de actuale.

www.osteopatie-romania.net

Bowen003

Tehnica Bowen- se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru si armonie.

Terapia constă într-o formula de re-echilibrare neuro-musculara, care lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic. Deși este o formă de manipularea corporală, nu derivă și nici nu este similară nici unei alte modalități de abordare fizică, precum masajul, chiropraxia, acupunctura sau presopunctura. La copiii cu paralizie cerebrală au fost raportate rezultate bune în ceea ce privește în primul rând reducerea spasticității.

www.bowtech.ro

terapia-cu-oxigen-18378411

Oxigenoterapia Hiperbară este o metodă de tratament ce constă în plasarea pacientului într-o incintă rezistentă la presiune care conține oxigen pur sau aer îmbogățit în oxigen, la o presiune superioară celei atmosferice, marind astfel cantitatea de oxigen din tesuturi.

Oxigenul dezvoltă astfel proprietăţi terapeutice şi, în funcţie de concentraţie, este cel mai puternic antibiotic, având efect antiedematos, analgezic şi antispastic.

Când s-a ajuns la presiunea dorită, impusă de schema de tratament, se opreşte procesul de comprimare, pacienţii având posibilitatea să respire oxigen pur administrat pe mască. Începuturile oxigenoterapiei hiperbare datează încă din 1662. După anii 1960, oxigenoterapia hiperbară a cunoscut o raspândire internațională, în special datorită cercetărilor efectuate.

www.medicinahiperbara.ro

Benzi-kinesiologice-aplicare-300x209

Aplicarea de benzi kinesiologice- tehnica aplicării acestor benzi, inițiată în Japonia anilor ’70, constă în utilizarea unor bandaje elastice adezive în diverse zone ale corpului, astfel încât rezultatul final să fie obținerea unor beneficii la nivelul mușchilor, articulațiilor și țesuturilor. Aceasta tehnică introdusă mai nou și în România se bazează pe un concept terapeutic ce facilitează capacitatea de mișcare. Sistemul muscular este cel care-i permite organismului să se vindece.

Benzile kinesiologice se aplică în scopul îmbunătățirii funcțiilor musculare, vasculare și nervoase, favorizând astfel capacitatea de vindecare a corpului. Tehnica de aplicare a benzilor kinesiologice este una corectivă mecanică și senzorială, ce favorizează circulația sanguină în aria ce trebuie tratată. Această metodă integrează și completează alte practici de recuperare medicală.

Uneori, în cazul copiilor cu nevoi speciale, aplicarea benzilor kinesiologice reprezintă o alternativă mai blândă a ortezelor rigide de corectare a pozițiilor deficitare ale diferitelor părți ale corpului.

www.kinetoterapie-sector4.ro

Terapii cu animale:

Hipoterapia-5

Pe lângă dezvoltarea laturii emoționale, terapia asistată cu animale poate contribui și la dezvoltarea capacităților motorii ale copilului.

Spre exemplu, călăritul terapeutic sau înotul alături de delfini dau uneori rezultate mai bune decât alte terapii de mișcare. Călăritul terapeutic este de mare ajutor în cazul copiilor cu autism, dar și al celor cu scleroze multiple, distrofie musculară, probleme de comportament etc. Pe lângă faptul ca tonifică musculatura, călăritul ajută la dezvoltarea abilităților de coordonare, de concentrare, crește încrederea în sine și stima de sine. Felul în care copilul interacționează cu calul îi poate dezvolta și abilitățile de comunicare care ulterior vor fi valorificate în mediul social. În plus, un avantaj al acestei terapii este faptul că pacientul uită de dificultățile întâmpinate pentru că este o activitate amuzantă, captivantă.

www.psihohipoterapie.ro

Terapia cu delfini este și ea foarte populară, fiind eficientă mai ales în cazul copiilor cu paralizie cerebrală, al adolecențilod cu sidrom de oboseală cronică. Terapia este însă eficientă și în tratarea problemelor legate de vorbire, de fobii, anxietate, depresie sau atism etc. Înotul alaturi de delfini are un efect tonic imediat pentru că delfinii au, în general, o atitutdine foarte pozitivă față de oameni. Sunt extrem de inteligenți, ușor de antrenat și foarte jucăuși, ceea ce îi face pe copii să se simta imediat atrași de ei. Prezența delfinilor ajută la relaxare, exercițiile acvatice fiind executate mult mai ușor. De asemenea, terapia poate fi utilizată uneori ca mijloc de motivare, pentru că înotul cu delfinii este o experiență foarte captivantă pentru copii

Copiii cu tulburări din spectrul autist, cu tetrapareză spastică, cu boli genetice, cu probleme de auz sau epilepsie pot beneficia de pe urma acestei terapii. Terapia a fost inițiată în anii 1978, de către dr. David Nathanson. Înotul cu delfinii conferă pacienților o stare de bine și relaxare, crește imunitatea organismului, stimulează atenția și autocontrolul, crescând încrederea în sine. Stimulând interesul și curiozitatea pentru mediul înconjurător, delfinoterapia îmbunătățește relațiile interpersonale ale pacienților.

www.delfin-terapie.ro

Spre deosebire de cai și delfini, câinii prezintă un avantaj major pentru că pot locui împreună cu copiii. Câinii folosiți în terapia cu animale sunt special antrenați pentru a avea grijă de copii, pentru a-i ajuta în diferite situații. În plus, câinii pot ajuta la efectuarea unor exerciții care dezvoltă capacitatea motorie (cum ar fi alergatul, săriturile etc.), dar și la efectuarea unor exerciții de vorbire. Comenzile executate la rostirea anumitor cuvinte cresc foarte mult încrederea în sine a copilului.

onoterapia

Onoterapia acționează în primul rând asupra sănătății afective și psihice a pacientului. Au fost raportate rezultate excelente în cazul copiilor cu nevoi speciale, fie ele de natură fizică sau psihică. În esenta, tratamentul constă în a pune în legătură măgărușul – animal cunoscut pentru blândetea și sociabilitatea sa – cu ființele umane. Cu precădere copiii se bucură de călărit și de apropierea de animal. Terapia cu măgăruși a dus la prelungirea timpului de concentrare al copiilor cu autism, precum și la atragerea lor către agreabila companie, către joc și comunicare. Adică un mare pas înainte pe calea ameliorării stării lor de sănătate. La copiii cu dificultăți motorii s-a remarcat îmbunătățirea echilibrului, a coordonării mișcărilor și a tonusului. Dintre beneficiile terapiei cu măgăruși amintim: creșterea stimei de sine, reducerea agresivității, îmbunătățirea relațiilor, îmbunătățirea echilibrului, îmbunătățirea coordonării și a mobilității.

www.asociatiadonorione.ro

Terapii pentru stimulare cognitiva:

Metoda Tomatis se bazează pe sesiunile individuale de audiţie în care se foloseşte un echipament special, numit Solisten, ce acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimulează creierul şi energizează dezvoltarea sistemului nervos. Aceasta terapie te învaţă să asculţi, nu doar să auzi. Terapia Tomatis priveste omul în totalitate, trup şi suflet, holistic, într-o perspectivă completă şi echilibrată.

tomatis

www.tomatisbucuresti.ro; www.tomatis.com

tobii

Dispozitivul Tobii de comunicare cu privirea, utilizat si pentru stimulare vizuala.

www.tobii.com

Info utila pentru paralizii cerebrale (include si exemple de intervenții chirurgicale precum miofibrotomia subcutanată etc):

https://isabellelorelai.wordpress.com/2013/07/08/pentru-parintii-copiilor-si-tinerilor-cu-paralizie-cerebrala-infantila-2/

Sorry, the comment form is closed at this time.