Asociatia umanitara Marta Maria
Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale!
Jul 192018
 

Vreau demult sa vă povestesc despre proiectul MedVET- https://unusiunu.com/proiecte/lansare-proiect-medvet/- un program internațional de training al personalului medical ce lucrează în secțiile de obstretică ginecologie și neonatologie ale spitalelor, în comunicarea cu părinții nou-născuților cu dizabilități congenitale sau care se află la risc.

Ne-am alăturat acestui proiect, în comitetul de Advisory Board la invitația Asociației Unu și Unu- parteneră în proiect alături de alte 3 țări: Bulgaria, Turcia și Belgia.

Mai jos, motivația pentru care salut și sprijin această inițiativă:

“Când devii părintele unui copil cu nevoi speciale sunt multe lucruri care devin şi ele mult mai grele pentru tine. Copilul nu doarme, nu mănâncă, nu se joacă, nu vorbeşte, nu merge, nu socializează cum trebuie. Şi viaţa devine brusc o luptă pentru a recupera cât mai mult!

Şi peste toate acestea vin cuvintele… cuvintele grele, pe care le auzi la tot pasul: “Nu e bine, o sa fie o legumă!” “Sunteţi tineri, lăsaţi că faceti altul!” “Întelege şi el ceva, săracul?!” “Da’ la ecograf nu s-a văzut la timp?”. Sunt cuvinte pe care nu ar trebui le audă nici un părinte…

Sunt cuvinte care dor şi tăişul lor rămâne în inima noastră pentru mult timp. E mai uşor în cele din urmă să te obişnuieşti cu dizabilitatea copilului, decât să suporţi aproape zilnic cuvintele nepotrivite… ale medicilor, ale personalului şi a tuturor celor pe care îi întalneşti în lungul drum pe care îl ai de parcurs.

Uneori nu ştii care ar fi cuvintele potrivite în astfel de situaţii. Oamenii nu spun lucrurile nepotrivite din răutate, ci din nepricepere.

De aceea consider că este mare nevoie de un de intrument de învăţare precum cel propus prin proiectul Medvet, pentru a comunica cu părinţii în astfel de situaţii!”- Adela Antoniu, preşedinte Asociația Umanitară Marta Maria.

https://unusiunu.com/proiecte/advisory-board/

Sorry, the comment form is closed at this time.