Asociatia umanitara Marta Maria
Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale!
May 052015
 

flag-enEnglish
Weekend-ul trecut am primit o veste foarte bună! Doi oameni deosebiți – cărora le mulțumim din inimă – Stella și Hussain Al Qemzi, ne-au făcut o donație de 3200 de euro, care va ajuta Asociația să achizitioneze un dispozitiv “Tobii” cu tehnologia Eye Gazer, de comunicare cu privirea.

Înainte însă de a vă povesti despre cum acest dispozitiv îi poate scoate pe copiii cu dizabilități motorii și/sau cognitive din izolare, vrem să vă redăm pe scurt povestea acestei donații, pentru că este una specială!

Suntem mereu profund impresionați de modul în care oamenii din jurul nostru se implică în acte de caritate. Este minunat, iar ideile sunt cu adevarat inedite! Vă povesteam de curând, aici, despre cum prietenii noștri dintr-o corporație bucureșteană au strâns fonduri pentru Asociație, la un târg cu mâncare gatită chiar de ei.

De data aceasta, doamna Stella Al Qemzi i-a rugat pe invitații la petrecerea zilei de naștere, să nu cumpere cadouri scumpe, ci să doneze o sumă la alegere pentru un scop caritabil. O idee simplă, dar valoroasă, un gest de iubire față de semeni, care poate schimba viața unor copii speciali. Îi mulțumim pentru încrederea acordată și pentru faptul ca ne-a ales pe noi să fim beneficiarii fondurilor strânse, pe care le-a donat în întregime Asociației!

Cum îi poate ajuta dispozitivul “Eye Gazer” pe copiii cu dizabilități?

“Tobii Technology” este o companie suedeză de înaltă tehnologie care dezvoltă și comercializează produse pentru controlul și urmarirea ochilor și a privirii. Unul dintre segmentele de interes ale companiei “Tobii” îl reprezintă persoanele cu probleme de mobilitate și de comunicare, pentru care aceasta a creat diferite dispozitive de comunicare cu privirea sau prin atingere. Pentru persoanele cu deficiențe fizice – care nu își pot mișca eficient mâinile – și deficiențe de comunicare, aceste dispozitive deschid o nouă lume, odată cu capacitatea de a avea control și acces la aplicații, de a naviga pe internet, de a accesa muzica, e-carti, social media, jocuri și multe altele doar prin mișcarea naturală a ochilor. Acest lucru le permite utilizatorilor cu dizabilitati să trăiască o viață mai bogata și mai independentă. De asemenea, faptul că pot comunica și învăța cu ajutorul acestei tehnologii reprezintă un pas enorm pentru redarea libertații lor. Nemaifiind prizonieri în propriul corp, acești oameni se pot exprima, se pot conecta cu restul lumii, pot evolua.

image

Deloc de neglijat este și oportunitatea pe care aceste tehnologii o oferă utilizatorilor care au tulburări cognitive profunde alături de alte dizabilități, inclusiv fizice sau senzoriale pentru a demonstra abilitățile mult peste limitele lor percepute. Deși pentru unii utilizatori progresul nu este posibil din cauza condițiilor de ochi și de dificultate de prelucrare a privirii, este totuși de așteptat ca majoritatea utilizatorilor, chiar și cei cu nivel cognitiv redus, să beneficieze de pe urma acestei tehnologii. Copiii cu dificultăți cognitive, de focalizare și urmărire, pot începe cu exerciții de stimulare vizuală ale dispozitivului “Tobii”, de tipul cauză-efect. Cu răbdare și exercițiu este posibil ca utilizatorii cu paralizii cerebrale non-verbali, afectați din punct de vedere cognitiv sau cei cu diferite condiții genetice, care nu se pot exprima altfel, să deprindă sistemul de comunicare cu privirea.

image

Compania “Tobii” pune la dispoziția utilizatorilor mai multe dispozitive și softuri adaptate diferitelor nevoi și aptitudini ale acestora din urmă.

image

Dispozitivul “Tobii Eye Mobile” permite navigarea complet hands-free si poate rula mai bine de 100000 de aplicații disponibile în Windows 8. Este format din “Tobii PCEye Go” – un tracker de ochi periferic (camere performante care înregistrează mișcarea ochilor înlocuind mouse-ul standard), suportul “Eye Mobile” și cablu USB și o tableta Windows 8 Pro. Dar același “Tobii PCEye Go” care este utilizat în “EyeMobile” poate fi folosit pe orice computer desktop sau laptop, oferind libertatea de alegere. Acestui dispozitiv i se atașează soft-urile în funcție de necesități – programe de evaluare a capacităților utilizatorilor, programe de comunicare care transformă texte și pictograme în vorbire clară, programe speciale pentru educatori și pedagogi, instrumente de învățare pentru persoane cu dizabilități alfabetizate sau nu etc.

image

Cu un astfel de dispozitiv, un copil cu paralizie cerebrală poate fi ajutat să fixeze privirea și să urmarească, să deseneze și sa cânte la un instrument, să scrie și să citească, să comunice cu cei din jur, să navigheze pe internet sau să se joace etc. Posibilitătile sunt nelimitate, tehnologia putând fi adaptată în funcție de utilizator, având și posibilitatea “multi-user” de a fi adaptată nevoilor mai multor utilizatori (poate fi folosită în centre speciale, școli și grădinițe).

Sursa informațiilor: www.tobii.com

Sorry, the comment form is closed at this time.