Dizabilitate neuro-cognitivă. Sună complicat, ştim. Până a fi noi înşine părinţii unui copil cu dizabilitate neuro-cognitivă nici noi nu aveam habar ce înseamnă, concret, expresia aceasta. Astăzi ştim. Am învăţat alături de copiii noştri cu nevoi speciale că în spatele unei expresii complicate stă un lucru simplu: o afecţiune a creierului care ne împiedică copiii să se mişte, să vorbească, să citească ori să gândească în acelaşi fel în care o fac alţi copii de vârsta lor.
Mulţi dintre acesti copii nu vor putea face niciodată multe dintre lucrurile pe care noi, cei sănătoşi, le considerăm normale, banale. Dar asta nu ne împiedica pe noi, părinţii lor, să nu luptăm zi de zi pentru a-i ajuta să reuşească. Să poată să ţină un creion în mână, să urmărească cu privirea o jucărie, să se exprime atunci când le e foame sau frig. Zeci şi zeci de ore de terapie pentru ca o mânuţă paralizată să se poată mişca preţ de câteva secunde. Terapie.
TERAPIE. Un cuvânt pe care abia îl mai suportăm dar care face parte din viaţa noastră aşa cum am spune soare, aer sau cafeaua de dimineaţă. Terapie. De la naştere, zi de zi. Terapie. Aşa încât am căutat o metodă de a deghiza terapia în joacă. În joaca cu florile. Pentru că sunt colorate, vesele şi au texturi diferite.
Ruxandra Mateescu, este mama unei fete de 9 ani cu dizabilităţi neuro-cognitive. Timp de patru ani a fost antreprenor, a condus propriul atelier de design floral, Buchetiera. După patru ani a trebuit să aleagă: să meargă mai departe, dezvoltând acest business cu flori sau să renunţe pentru a se ocupa de fiica ei și de alţi copii ca ea.
A ales cu sufletul. Aşa încât a în această vară vă propunem aceste ateliere de floristică pentru copiii cu nevoi speciale. Ne vom întâlni şi vom învăţa să atingem fără teamă frunze sau muşchi. Vom învăţa mânuţele mici să prindă între degete neputincioase petale şi tulpini. Să le aşeze cu grijă, să le taie codiţele, să le ude cu apă. Lucruri banale pentru noi, grele pentru ei. Platon spunea că jucându-te o oră cu cineva îl poţi cunoaşte mai bine decât ai face-o într-un an întreg de conversaţii. Vă invităm alături de noi, să fiţi parte din proiectul Micii floriști, să îl susţineţi şi, de ce nu, să vă jucaţi o oră cu florile şi copiii cu nevoi speciale. Îi veţi cunoaşte aşa cum sunt ei: cei mai senini şi curajoşi oameni din lume!
Atelierele de floristica vor avea loc in datele de: 30 iulie, 5 si 19 august; 3 si 16 septembrie. Atelierele sunt gratuite pentru copiii cu nevoi speciale. Daca doriti sa participati va rugam sa ne dati un mesaj in privat. Cele 10 locuri disponibile/ sesiune- se vor ocupa in ordinea inscrierii. Multumim!
Sorry, the comment form is closed at this time.