Asociatia umanitara Marta Maria
Sprijin pentru copiii cu nevoi speciale!

LUCA

 

image3

Luca s-a nascut prematur, pe 4 octombrie 2005, la doar 31 de saptamani, luand nota 7 la nastere.
Problemele au aparut la cateva zile dupa nastere, cand a avut o hemoragie cerebrala, a fost stabilizat cu greu, iar peste inca o saptamana ni s-a spus ca a contactat o meningita si va fi nevoie de tratament cu Meronem.
Dupa doua saptamani de tratament, infectia a fost tratata, dar s-a declansat hidrocefalia.
Au urmat doua luni de cosmar, timp in care i s-au facut 6 puctii intraventriculare, fara success, dupa care am fost externati si indrumati catre spitalul Bagdasar-Arseni, pentru consult de specialitate si interventie neurochirurgicala.
A fost internat pe 29.12.2005, iar pe 30 a fost operat de urgenta si i s-a montat un drenaj ventriculo-peritoneal direct.
Din pacate a fost nevoie de alte 6 operatii in perioada ianuarie – iulie 2007 deoarece lichidul cefalorahidian era foarte gros in urma meningitei contactate in maternitate si a hemoragiei post-natale, avand ca urmare infundarea drenului.
A urmat o perioada de 2 ani de ,,liniste“, timp in care am inceput recuperarea cu kinetoterapie, dar in septembrie 2007 l-am operat din nou, deoarece drenajul s-a deplasat. Au urmat alte doua operatii in noiembrie si decembrie 2007 pentru disfunctii de drenaj.
Dupa externare am reluat recuperarea cu gimnastica si am facut diverse controale la neurologie , ortopedie, oftalmologie.. A facut insa prima criza epileptica, urmata de altele la intervale scurte de timp. Am inceput tratament si pentru epilepsie, care a avut un efect foarte bun- crizele au fost mai rare si de o intensitate mult mai mica.
Am inceput si orele de logopedie deoarece nu pronunta decat cateva cuvinte clar, in paralel cu gimnastica.
Ne luptam impreuna sa recuperam cat mai mult!

A mai fost insa nevoie de inca doua operatii, una in iunie 2012 pentru disfunctie de drenaj, iar a doua in iunie 2013, cand i s-a mai montat si o a doua valva pe partea dreapta, deoarece comunicarea intre ventriculi era obstruata.

In momentul de fata copilul este stabilizat din punct de vedere neurochirurgical, dar urmeaza alte ,,lupte” medicale pe partea ortopedica, deoarece va fi nevoie de mai multe operatii pentru corectia picioarelor.
Diagnosticul actual este de: Hidrocefalie congenitala operata- drenaj ventriculo-peritoneal direct stanga,
drenaj ventriculo-peritoneala valva Miethke dreapta,
Porencefalie temporo-parieto-occipitala dreapta,
Tetrapareza spastica,
Retard Psiho-motor sever,
Epilepsie.
Luca nu merge, dar sta in sezut si-si folosește bine mâinile. Spasticitatea este mai accentuată la membrele inferioare.

Ii plac foarte mult calutii, muzica populara si “sa vorbeasca” la telefon. In ciuda atator probleme este un copil vesel, atent, afectuos, caruia ii place buna dispozitie.
(Raluca- mama lui Luca)